Högerextrem aktion mot tidning

Uppdaterad
Publicerad

Högerextrema Svenskarnas parti hade spärrat av entrén till Norra Skånes redaktion då nyhetschefen kom till jobbet i morse.

När Norra Skånes biträdande redaktionschef Anders Kauranen anlände till jobbet i morse möttes han av avspärrningar.

Nynazistiska Svenskarnas parti hade spärrat av entrén till tidningen i Hässleholm med blågula band och en skylt: ”Stopp. Denna byggnad har blivit förseglad av blågula band på grund av den svenskfientliga propaganda som sprids härifrån”.

– Det är för jävligt och vi hoppas att polisen kommer att ta detta på allvar, säger Anders Kauranen till TT.

Angreppet är polisanmält.

Flera tidningsredaktioner ska ha drabbats under morgonen. Hudiksvallstidningen och Östran ska ha mötts av samma avspärrning.

Det är inte första gången som Svenskarnas parti genomför liknande aktioner. För några veckor utsattes ett 15-tal kommunhus och flera redaktioner runt om i landet.

Då gick polisen inte vidare med fallet eftersom man såg det som ”en symbolhandling inom ramen för yttrandefriheten”.

Undertecknad av Svenskarnas parti

Skylten som sitter i anslutning till avspärrningarna utanför tidningsredaktionerna är undertecknad av Svenskarnas parti.

– Vi vet ännu inte vem som ligger bakom, men vi har polisanmält det. I övrigt vill jag säga att det är oacceptabelt att försöka påverka tidningen och dess journalistiska uppdrag, eller försöka förhindra folk att komma i kontakt med redaktionen, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk, ansvarig utgivare för Norra Skåne.

– Vi är inte ensamma om avspärrningarna, har jag förstått. Det är inte första gången vi utsätts för sådant och vi tänker polisanmäla det, säger Eric Arenius som är nyhetschef för tidningen Östran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer