Nu måste vattenledningarna spolas innan Lundaborna kan börja bada där igen. Foto: Otto Johansson/SVT

Högevallsbadet i Lund stänger – legionella i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Högevall stänger med omedelbar verkan. Det eftersom legionellabakterier har hittats i duschvattnet. Badhuset måste saneras innan besökare kan ta ett dopp.

Under en rutinprovning av vattnet i duscharna hittades legionellabakterier. Tillsammans med miljöförvaltningen i Lund togs beslutet att badet måste stängas ner omedelbart och desinfektion av vattenledningssystemet har börjat.

– Vi samarbetar tätt miljöförvaltningen och fastighetsägaren och beslutet har tagits att stänga ner för allas säkerhet. Det var inga höga halter men tillräckligt att stänga badet, säger Rickard Persson, tillförordnad badchef i Lunds kommun.

Hur länge kommer ni att hålla stängt?

– Det vet vi inte just nu. Prover ska tas och de måste skickas för ytterligare tester. Och som jag har förstått det så kan det ta uppemot tio dagar, säger han.

Foto: Otto Johansson/SVT

För lundabor som vill bada kan man nu istället vända sig till Källbybadet som öppnade tidigare i veckan. Personalen från Högevallsbadet kommer att börja arbeta där i början på nästa vecka.

– Det beyder att Källbybadets öppettider kommer att förlängas. Man måste ha lite tur i oturen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.