Högljudda nedsmutsare jagas

Uppdaterad
Publicerad

De är hatade för sitt skränande och för att de skitar ner. Just nu rensas råkorna ut på landsbygden runt Sjöbo.

Skåne är det enda län i Sverige där inget särskilt tillstånd behövs för att skjuta av råkorna under skyddsjaktssäsongen.

Sven Olsson har smugit runt såhär i skogarna runt Blentarp varje vår i 15 år. Han skjuter råkor på uppdrag av Sjöbo kommun.

– Jag skjuter dem för att hålla nere stammen, annars hade de blivit tusen till och då hade himlen blivit så mörk så man inte sett solen, säger Sven och skrattar.

När de flygtränar

Ungarna skjuts när de flygtränar

Det här med råkjakt är lite speciellt för just Skåne. För till skillnad från övriga Sverige behövs inget tillstånd för att skjuta råkor här under skyddsjaktsperioden 10 maj till 10 juni. Enda kravet är att fåglarna ska anses vara en sanitär olägenhet och att enbart årsungar skjuts. 

– När de hoppar ut ur boet skjuter man dem, innan de kan flyga. Då sitter de och vaggar på grenen, för att gunga in balansen.

Men det låter ju ganska brutalt?

– Nej, de dör direkt ju.

Precis innan de ska ta sina första flygtag?

– Ja, det kan man säga ja.

Jakten helt laglig

Helt lagligt på uppdrag av kommunen

På kommunens uppdrag och helt lagligt skjuter Sven Olsson flera hundra fågelungar på det här sättet bara i området runt Blentarp. Han får mycket ros från ortsborna, och en del ris från dem som menar att råkorna dödas i onödan och som tycker att människorna i stället borde lära sig anpassa sig efter fåglarna.

– Då hade man fått flytta ifrån Blentarp, ingen hade kunnat bo här.

Är de så illa?

– Ja, så är det. Fäller man ner ett träd så flyttar de vidare till ett annat. Men det är ingen utrotning jag håller på med, utan det är ju för att hålla nere stammen, så att folk kan bo här och leva ett drägligt liv, säger Sven Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.