Foto: TT

Högsta domstolen lindrar straffet för människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Färre kommer att dömas till fängelse för människosmuggling. Det står klart efter att Högsta domstolen nu avgjort två fall där personer fått hjälp att ta sig in i Sverige via Malmö och Helsingborg.

– Det blir en helt ny påföljdspraxis. Normala påföljden för människosmuggling av normalgraden har varit fängelse eller villkorlig dom med samhällstjänst. I och med de här båda nya domarna från HD blir det istället villkorlig dom och böter, vilket är en lindring, säger chefsrådman Lennart Strinäs vid Malmö tingsrätt.

Långt över hundra personer har dömts för människosmuggling de senaste åren, men deras domar påverkas inte av en ny påföljdspraxis.

– Är man redan dömd så står den domen fast, under förutsättning att domen vunnit laga kraft. De som döms framöver får åtnjutande av den här mildare praxisen, även om gärningen är begången före Högsta domstolens beslut, säger Lennart Strinäs.

Lennart Strinäs, chefsrådman vid Malmö tingsrätt. Foto: Firas Razak

Ändrar inte domen – men sänker straffet

I ett av fallen som på torsdagen avgjordes av Högsta domstolen dömdes en man till tre månaders fängelse för att ha hjälpt sex flyktingar till Sverige genom att köra dem över Öresundsbron i februari 2016.

Mannen träffade de sex personerna, varav tre var barn, vid en bensinmack utanför Köpenhamn. Mannen förstod att de var flyktingar och erbjöd dem pengar. De tackade nej, men bad honom att köra dem över Öresundsbron. Bilen stoppades vid gränskontrollen vid Lernacken och de sex personerna sökte sedan asyl.

Malmö tingsrätt och även hovrätten dömde mannen till tre månaders fängelse för människosmuggling av normalgraden. HD ändrar inte brottsrubriceringen, men sänker straffet till villkorlig dom och 50 dagsböter.

Gäller ej organiserad människosmuggling

Även i det andra fallet som HD prövat sänks straffet till villkorlig dom och 40 dagsböter, trots att brottsrubriceringen människosmuggling av normalgraden står fast. Den tilltalade hade hämtat två släktingar och ytterligare en för honom okänd person i Tyskland och sedan kört dem till Sverige där bilen stoppades vid färjeläget i Helsingborg.

HD konstaterar att personerna inte begått brottet i vinstsyfte utan av humanitära skäl, att deras brott bedöms som en engångsföreteelse samt att de inte tidigare begått brott som motiverar ett fängelsestraff.

HD:s domar får ingen betydelse för den organiserade människosmugglingen.

– Det är en helt annan sak när det handlar om människosmuggling som är organiserad och sker i vinstsyfte. Då är det fortfarande fängelse som gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.