Högsta domstolen prövar våldtäktsdom

Publicerad

I hovrätten dömdes han till nio års fängelse för en lång rad våldtäkter mot en minderårig flicka. Det var en sänkning från tingsrätten. Nu har Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd för att slutligen bestämma hans straff.

Mannen , som är från Kristianstadstrakten, stod åtalad för att ha utsatt en minderårig flicka för sexuella övergrepp. De första skedde när hon bara var nio år. Under flera år våldtog han henne henne hundratals gånger och tog dessutom bilder och filmade.

I tingsrätten erkände han att han haft samlag med flickan, men inte så många gånger som hon sa. Han dömdes till elva års fängelse, men överklagade till hovätten som sänkte straffet till nio år.

”Orimligt lågt straff”

Nu har åklagaren överklagat, den här gången till Högsta Domstolen HD som beviljat prövningstillstånd vilket är ovanligt. Domstolen ska dock bara pröva strafflängden. Skuldfrågan är redan avklarad.

I sin begäran till HD skriver kammaråklagare Marie-Louise Holmberg att det finns en osäkerhet och ”stor spretighet” när det gäller hur långa straff som mäts ut för grova sexualbrott mot barn. Hon tycker att hovrättens dom på nio års fängelse var orimligt låg. Och nu blir det alltså en prövning i HD som kommer att ge ny praxis hur den här sortens brott ska bedömas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer