Foto: Bernard Mikulic

Folk bemöter henne annorlunda efter operationen

Uppdaterad
Publicerad

Sjuttonåriga Sofia hade testat alla dieter för att gå ner i vikt. När hon vägde över 150 kilo tog hon beslutet att göra en gastric bypass-operation.

– Jag har testat alla dieter minst tre gånger, men ingenting hjälpte. Det säger Sofia som vi träffar på en håltimme på gymnasieskolan i Jönköping. Hon är en av de ungdomar som fått göra en gastric bypass operation på grund av sin fetma.

Hon berättar om hur svårt det är att gå ner i vikt när man blivit extremt överviktig. För Sofia hjälpte varken motion eller dieter. Men det var nödvändigt att gå ner i vikt. Barn och ungdomar som lider av fetma riskerar att dö en förtidig död och få cancer, hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Psykiskt lider också många barn och unga svårt. För Sofia kändes det jobbigt att inte bli behandlad som alla andra.

Fetma bland barn

– Det jobbigaste har varit utanförskapet, säger hon. Man kan ha vänner men även vänner och folk i allmänhet fryser ut en. Stereotypen för tjocka växer fram och folk bemöter en annorlunda.

Opererades i februari

Till slut blev hon erbjuden en gastric bypass-operation.

– Om jag ska vara ärlig så ville egentligen inte, säger Sofia. Jag ville verkligen kämpa och klara det på egen hand. Det var det enda jag ville lyckas med, att gå ner i vikt. Men när hon vägde över 150 kilo såg hon ingen annan utväg. Sofia blev erbjuden en gastric bypass-operation.

– Det blev en andra chans att få leva ett drägligare liv.

I februari i år opererades Sofia på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Det är centrum i Sverige för barnfetmakirurgi. När vi träffar henne är det november och Sofia mår bra. Hon har inte fått några komplikationer.

Gick ner 52 kilo

– Jag är nöjd, jag har hittills gått ner 52 kilo, säger Sofia och ler. Men jag som person hade nog velat gå ner mer, jag har höga mål. men när jag tittar tillbaka på bilder så ser jag att jag ska vara nöjd med vad jag åstadkommit.

I backspegeln kan hon se att hon hade ett matmissbruk. Att hon gått ner över femtio kilo i vikt har också fått andra att behandla henne annorlunda.

– Folk pratar med mig och jag får vara med och göra grejer, säger Sofia. Men det är egentligen hemskt att det ska vara så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fetma bland barn

Mer i ämnet