Katra Shukri ska läsa egenskriven poesi på kulturfestivalen. Foto: Hilda Abrahamsson/SVT

Katras poesi handlar om att vara svart, muslim och kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen invigs den sjätte somaliska kulturfestivalen i Malmö. En av festivalens gäster är 18-åriga Katra Shukri som framför poesi om hur det är att vara svart kvinna i Sverige.

– Om inte jag tar kampen vem ska annars ta den?, säger hon.

Katra Shukri har skrivit och läst poesi så länge hon kan minnas. Hon skriver om egna erfarenheter och återberättar också andras historier.

– Det som driver mig är att förbättra för kvinnor som ser ut som mig, jag har fått den här gåvan och jag känner att jag kan stötta andra med min röst, säger Katra Shukri.

Malmö

Festivalen som sponsras av Malmö stad hålls under tre dagar på både Rosengårds Folket hus, Garaget och Malmö opera.

Upplevde brist på somalisk kultur

Arrangörerna startade festivalen eftersom de uppfattade att det fanns en brist på kunskap om somalisk kultur runt om i Skåne.

– Vid den tiden jobbade jag på bibliotek, och jag upptäckte att det nästan inte fanns några somaliska böcker på skånska institutioner, då tänkte jag 'varför är det så här?', säger Abdirisak Shukri.

Mohamed Abdiaziz och Abdirisak Shukri är grundare till Somalisk kulturfestival. Foto: Hilda Abrahamsson/SVT

Tillsammans med vännen Mohamed Abdiaziz startade de Somali kulturfestival år 2013. Festivalen kommer bjuda på musik, föreläsningar, dans och poesi.

– Poesi är en stor del av somalisk kultur, somalier är kända för att vara poeter, vi kallas ju för poetens nation, säger Katra Shukri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet