Ulrika Lööw Nilsson och Pi Nilsson tog chansen och köpte ett spettekaksbageri. I klippet får du hänga med in i bageriet. Foto: SVT

Läraren sadlar om – startar spettekaksbageri i Vä

Uppdaterad
Publicerad

Nya spettekaksbagerier hör inte till vardagen, men nu är det dags. I maj drar Ulrika Lööw Nilsson igång verksamheten i Vä, strax utanför Kristianstad.

Den skånska spettekakan har en lång historia och var tidigare en vanlig syn på allt från bröllop, dop och begravningar. I nutid har många spettekaksbagerier gått i graven och i Skåne finns bara ett tiotal kvar i varierande storlek.

Uppvuxen med spettekakor

När Ulrika Lööw Nilsson fick reda på att maskiner från ett spettekaksbageri skulle säljas insåg hon att det var nu eller aldrig. Hennes man Pi Nilsson hängde på och snart öppnar de sin gemensamma dröm i Vä, utanför Kristianstad. 

– Mina föräldrar bakade spettekakor när jag var liten, så man kan säga att jag är uppvuxen med det. Nu jobbar jag ju som lärare, men till hösten ska jag gå ner i tid och försöka driva detta med min man, säger Ulrika Lööw Nilsson.

Bill Lönnmarker bakade år 1985 i Sjöbo, världens största spettekaka och som finns omnämnd i Guinness Rekordbok. Den var 3,6 meter hög, bakad i ett stycke. På bilden Ulrikas betydligt mindre småsyskon. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.