Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På frågan om Lotta Isaksson ser sig själv som en hjälte blir svaret ”Absolut inte!”. Hör henne berätta mer och se stillbilder från övervakningskameran i klippet. Foto: Hanna Bolander/SVT/polisens förundersökning

Hon stoppade knivbråket i Eslöv: ”Behöver inget tack”

Publicerad

När den 20-åriga mannens liv står på spel i ett knivbråk i Eslöv går Lotta Isaksson emellan, men på några sekunder förändras allt när någon skriker ”Ta kniven! Ta kniven!”.

– Då backar faktiskt jag, säger hon.

Lotta Isaksson har blivit kallad för en hjältinna i sociala medier och i förundersökningsprotokollet beskrivs hon som en ”rådig kvinna” av de utredande poliserna.

Nu har hon också blivit officiellt uppmärksammad av polisen för sin insats, med blommor och presenter. Dessutom har hon nominerats flera gånger till galan Svenska hjältar.

Så gick knivbråket i Eslöv till

Lotta Isaksson berättar att hon går hem från jobbet en varm dag i september, när hon plötsligt hör rop och skrik. Utan att tänka går hon emellan de unga männen som slåss, men backar när en kvinna skriker att det finns en kniv.

Kort därefter tappar gärningsmannen kniven och Lotta Isaksson agerar åter igen på instinkt och plockar upp den. Gärningsmannen flyr platsen varpå Lotta Isaksson upptäcker att 20-åringen är allvarligt skadad.

– Det är fortfarande väldigt svårt att ta in! Jag förstår att jag faktiskt har räddat livet på den här killen, men det är ändå jättesvårt att ta in, säger hon i en intervju med SVT Skåne.

Ingen kontakt efter knivdådet i Eslöv

Medan de inväntar ambulans och polis lägger hon tryckförband på såren som 20-åringen fått. Han har idag återhämtat sig från skadorna och Lotta Isaksson berättar att hon senast såg honom på rättegången när hon vittnade.

Men mer kontakt än så har de inte haft sedan händelsen. Lotta Isaksson är dock tydlig med att det känns okej och att hon inte behöver något tack för sin insats.

– Jag har inget behov av att få något tack. Jag gjorde det för att han var i nöd och tacket är ju på något vis att han överlevde. Han klarade sig, och det är tack nog, säger hon.

I videon får du se när Lotta Isaksson visar på plats hur det gick till när hon stoppade knivbråket. Du får också se bilder från övervakningskameran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.