– Man kan bli av med stoftet, säger Susanne Vesterberg. Foto: SVT

Hon vill ha hundens aska i bokhyllan

Publicerad

Djurägare tenderar att lägga allt mer pengar och omsorg på sina katter, hundar och andra sällskapsdjur. Det gäller allt från mat, prylar och veterinärkostnader till livet efter detta. När ett husdjur dör eller avlivas ber allt fler att få behålla stoftet, som ett minne.

– Jag vill ha halva askan här i minneslunden och halva i en urna i bokhyllan, säger Susanne Vesterberg som rastar sin 13-åriga tik i närheten av minnesplatsen för sällskapsdjur strax norr om Malmö.

Hon är långt ifrån ensam om att vilja ha ett minne av sitt husdjur när det gått bort. Många djurägare väljer att betala extra för en separat kremering av sitt husdjur.

– Under de senaste tio åren har det ökar från omkring tio till 45 procent som vill ha tillbaka stoftet, säger Lasse Nilsson, platschef för djurkremeringen på Sysav, Sydskånes Avfallsaktiebolag.

– Det är tillåtet att gräva ner stoftet för det är kemiskt rent, säger Lasse Nilsson, platschef för djurkremeringen på Sysav. Foto: Gunilla Fritze

Får in flera olika husdjur

Varje år kremeras mellan 5500 och 6000 husdjur hos Sysav. Det kostar 300 kronor att få en gemensam kremering och 400-1100 kronor att få en separat kremering. Djuren vägs och priset sätts utifrån det.

– Det är tillåtet att gräva ner stoftet för det är kemiskt rent, men en del väljer att köpa en fin urna och ställer den på hyllan, säger Lasse Nilsson.

Kremeringsanläggningen på Sysav har funnits sedan början på 70-talet när man av hygienska skäl beslöt att husdjur inte längre fick grävas ner i tätbebyggda områden eller slängas på en soptipp.

– Vi får in allt från små marsvin och undulater till stora hundar. Den största hunden vi har fått in var en Mastiff som vägde 128 kilo.

”Man kan bli av med stoftet”

Susanne Vesterberg har planen klar för vad hon vill göra när hennes tik dör.

– Även om hon finns i tankarna så vill jag ha häften här (djurminnesplatsen, red anm) och hälften hemma, för man vet aldrig vad som kan hände i en lägenhet. Man kan bli av med stoftet, någon kan stjäla det eller så börjar det brinna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.