Jessica är en av många skånska kvinnor som vill veta hur länge de vågar vänta med att skaffa barn.

Hon vill ha koll på biologiska klockan

Uppdaterad
Publicerad

Jessica är 33 år och har ett högt tempo i livet. Hon reser ofta i jobbet som projektledare på ett it-företag, och arbetet har hittills kommit före bildandet av en familj.

– För min del har det varit mycket med karriären. Det har inte känts som att det har varit rätt tidpunkt helt enkelt, och det gör det kanske fortfarande inte.

Nu är hon en av deltagarna i ett nytt forskningsprojekt där skånska kvinnor kan testa hur fertila de är. Och hon är långt ifrån ensam om att vilja veta. Intresset för att delta har varit stort.

Men trots att Jessica kan få ett besked om att hon har svårt att få barn – så är hon inte överdrivet nervös för resultatet.

– Men jag vill ändå få den här informationen för att kunna ta ett beslut om hur jag ska göra framöver.

– Jag kan planera min framtid, oavsätt om det betyder att jag inte kan få barn eller att jag är jättefertil , så har jag ändå den informationen.   

Men innan hon går dit i morgon ska hon svara på en omfattande enkät som rör allt från rökning – till hur mycket smink o parfymerade produkter hon själv använder.

Allt kan vara intressant för studien – som ska undersöka vilka kvinnor eller par som är i riskzonen för att bli barnlösa.

Det är bara kvinnor som är inbjudna till studien – men om deras eventuella partners vill testa sin fertilitet kan de också delta i forskningsprojektet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.