Eva Bramsvik (C) och Kent Mårtensson (S) hade hoppats nå enighet kring hamninvesteringen. Men idag la oppositionen fram en egen budgetmotion. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Hoppet ute för bred uppgörelse om Ystads hamn

Publicerad

Turerna kring miljardinvesteringen i Ystad hamn fortsätter. Kommunalrådet Kent Mårtenssons försök att få en bred uppgörelse går om intet.

Försöken att få Moderaterna att återigen stödja investeringen misslyckas. Idag meddelade oppositionsrådet Kristina Bendz (M) att M, L och KD ska lämna in ett eget budgetförslag till torsdagens kommunfullmäktige.

– Vi vill flytta fram hamninvesteringen två år för att hinna utreda hamnfrågan och se om vi kan få fler finansiärer, säger Kristina Bendz.

Ystad

Kommunalrådet Kent Mårtensson (S) och Centerns Eva Bramsvik kallade tidigare idag till presskonferens om Ystad hamn.

– Vi har fått en förlängd tid till den 30 november, säger Kent Mårtensson som också säger att handlingar har gått i väg till EU för att säkra en utbetalning av bidraget på 250 miljoner kronor.

På torsdag samlas kommunfullmäktige i Ystad för att rösta om nästa års budget. Hittills finns bara ett förslag inlämnat – från Socialdemokraterna och Centern – och det innehåller en hamninvestering.

– Vi hoppas att man nu på torsdag väljer att rösta fram den budget som har hamninvesteringen i sig, säger Eva Bramsvik (C).

Nästa vecka, den 21 november, sammanträder kommunstyrelsen och då skulle ett beslut om igångsättande av hamnbygget kunna klubbas.

Men kort efter presskonferensen meddelar oppositionsrådet Kristina Bendz att Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna imorgon tisdag kommer att lämna in ett budgetförslag där hamninvestering skjuts på framtiden.

Kristina Bendz tror inte att deras budget kommer att få stöd i kommunfullmäktige eftersom Sverigedemokraterna tidigare sagt att partiet tänkt rösta för hamnbygget. Om så blir fallet tycker hon att S och C ska ta beslutet om byggstart i kommunstyrelsen.

– Då tycker jag att de ska fullfölja sin budget. Annars kan det verka som att de inte tror på sig själva, säger Bendz.

Kent Mårtensson låter bekymrad när han får beskedet från SVT Nyheter:

– Det hade jag inte hört om.

Du säger att du vill ha en bred överenskommelse. Kan du ändå tänka dig att driva genom ett beslut om igångsättande i kommunstyrelsen?

– Jag måste passa på den frågan. Det behöver jag tänka över. Vi ska ha möte med Centern och Miljöpartiet och då får vi prata om det, säger Kent Mårtensson.

Fakta: Hamnbygget

Bygget av en ny yttre hamn kostar 912 miljoner kronor. EU väntas besluta om ett bidrag på 250 miljoner. Den inre hamnen ska på sig ge plats åt 1 000 till 1 500 nya bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ystad

Mer i ämnet