I tre år har Hörby kommun försökt tvinga Eva och Börje Lundström i Oderup att ansluta vatten till det gamla ödehuset. Foto: Hans Larsson/SVT

Hörby kommun vill tvinga dem ansluta vatten till ödehuset

Uppdaterad
Publicerad

I tre år har Hörby kommun försökt tvinga lantbrukarna Eva och Börje Lundström att ansluta vatten till ett gammalt ödehus, ett stenkast från deras gård i Oderup. Byggnaden används som förråd och har aldrig haft rinnande vatten.

– Det är tråkigt att kommunen ger sig på enskilda. Och jag förstår inte riktigt varför. Varför måste kommunen alltid ha rätt?, undrar Eva Lundström.

När ärendet nyligen prövades av Mark-och miljödomstolen i Växjö vann makarna, men kommunen har valt att överklaga domen.

– Det värsta är att allt tar så lång tid. Vi tycker det blir för dyrt att anlita advokat så vi har valt att föra vår talan själv. Det tar mycket tid och kraft, berättar Eva Lundström och visar upp den allt tjockare pärmen med handlingar i ärendet.

I tre år har Hörby kommun försökt tvinga Eva och Börje Lundström i Oderup att ansluta vatten till det gamla ödehuset. Foto: Hans Larsson/SVT

Faktura efter mer än 40 år

Enligt VA-bolaget Mittskåne vatten, som ägs av kommunerna Hörby och Höör, ska en så kallad förbindelsepunkt och en vattenmätare ha anlagts redan 1977 vid tomtgränsen. Det är inget paret Lundström, som köpte fastigheten 1982, någonsin hört talas om.

Deras förvåning blev därför stor när bolaget 2018 hörde av sig och ville ha betalt för installationerna. Varför notan på 58 000 kronor dröjt i över 40 år har ingen kunnat förklara för dem.

– Bolaget har inte ens velat komma ut och titta hur huset ser ut. Det är nästan det som retar mig mest, säger Börje Lundström.

Han tillägger:

– Här finns inga anslutningar och inga mätare. Och hade det funnits, hade de frusit sönder för länge sedan.

Chefen: ”Inga kommentarer”

Den ansvarige chefen på Mittskåne vatten, Patrik Palmström, säger att han är ”tagen på sängen” när SVT frågar honom om beslutet att överklaga. I övrigt vill han inte ge några kommentarer.

I domen från Mark-och miljödomstolen står det: ”Bristande rutiner från kommunens sida kan inte läggas svarandena till last cirka 40 år efter att anläggningen byggdes ut”. Inom tre månader meddelar Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt om man avser att ta upp målet eller om den nu avgivna domen står sig.

I väntan på det fryser Kronofogden de 58 000 kronor som på kommunens begäran mätts ut hos paret Lundström.    

– Men vi måste ju trots allt se det som en stor framgång att vi kommit så här långt – och faktiskt vunnit i första instans. Vi tänker inte ge oss, säger Eva Lundström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.