Hörbypolitiker gjorde en tavla?

Uppdaterad
Publicerad

Som romersk legionär är kommunalrådet Lars Ahlkvist (M) i skånska Hörby avmålad – det jättelika konstverket till kommunhuset för 600 000 kronor är målat av en bekant till kommunalrådet. Men utsmyckningen har aldrig upphandlats.

En finansman i trakten ska också avporträtteras – som Kung Karl XI, hans sambo målas som adelskvinnan Leonora Ulfeldt. Vid årsskiftet ska målningen hänga i det nybyggda kommunhusets samlingssal.

-Jag har träffat konstnären i många olika sammanhang och vi har då pratat om en målning. Jag tyckte att det lät väldigt intressant. Han skickade sedan in ett förslag som presenterats för Hörby industrifastigheters styrelse, säger Lars Ahlkvist till Skånska Dagbladet.

Affären har gjorts upp vid privata sammankomster mellan Hörby kommuns toppolitiker och konstnären, enligt Skånska Dagbladet. Kommunen och fastighetsbolaget delar på priset: 600 000 kronor.

Men kommunchefen i Hörby hävdar att de har kunnat kringgå lagen om offentlig upphandling eftersom konstverket anses ha krävt en mycket speciell kompetens – monumentalmålningar.

”Därför beslutade vi att utnyttja de undantagsregler som finns i lagen om offentlig upphandling och som gav oss möjlighet att kontakta och välja bara en leverantör” säger kommunchef Arne Bertilsson på kommunens hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.