Hornhinnan uppfrätt på nollning

Uppdaterad
Publicerad

Alkoholförgiftning, bestraffningar och förnedring. Incidenter i samband med insparkar och nollningar är många men i Vellinge har man fått bukt med det genom en egen välkomstmodell.

För två år sedan skulle Isabella Thisell börja årskurs 1 på Sundsgymnasiet i Vellinge. Men skolstarten blev inte riktigt som hon hade tänkt sig. Under en av lekarna på insparken fick hon en frätande vätska sprutad i ena ögat och var tvungen att åka till sjukhus.

– Det gjorde skitont och just då kunde jag inte se någonting alls på det ögat, säger Isabella Thisell.

Fortfarande lättirriterat

Hornhinnan var nästan helt uppfrätt och det har blivit flera återbesök på sjukhuset. Synen har förbättrats successivt och nu är den helt återställd men ärren på hornhinnan finns kvar och ögat blir lätt irriterat än i dag.

– Jag har ingenting emot insparksaktiviteter. Det är roligt när det håller sig på en bra nivå men det är naturligtvis tråkigt när det spårar ur så här, säger Isabella.

Den här händelsen ledde till att man både på skolan, kommunen och hos polisen började ifrågasätta de här aktiviteterna som nu hade gått för långt. Insparken, som traditionsenligt utspelat sig utanför skoltid och helt anordnats av eleverna i årskurs 3, förändrades därefter till förra årets skolstart.

Ny välkomstfest

– Vi satte oss ner och jobbade fram en modell som vi i dag kallar välkomstfest. Alla 1:or genomför teambildande lekar och tävlingar vid stranden under en hel dag. Lärare och 3:or är funktionärer och på kvällen anordnas fest på Strandbaden där fritidsledare och nattvandrande föräldrar finns med, säger Gert Åkesson, rektor på Sundsgymnasiet.

Enligt Gert Åkesson har det här blivit ett lyckat koncept och alla inblandade har varit nöjda med resultatet, även eleverna.

Isabella Thisell har själv inte varit med under den nya formen men hon tycker att det är bra att det ordnas något för de nya eleverna. Hon tror däremot att egna aktiviteter nog egentligen är roligare.

– Att 3:orna gör något för 1:orna är ju tradition och jag tror nog att en inspark som de anordnar på egen hand är roligare än när skolan gör det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.