Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henriette Bonde Nordström berättar att flera medarbetare behövt skaffa sig skyddade personuppgifter på grund utav hot. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Hotfull vardag för djurskyddshandläggare – djurägare viftar med tillhyggen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Skåne märker att hoten mot djurskyddsinspektörerna och handläggarna ökat de senaste åren. De vittnar bland annat om att djurägare viftar med tillhyggen, hotar att skada sig själva eller besöka handläggares adress.

För en vecka sen fick länsstyrelsen i Malmö, precis som många andra länsstyrelser, ett brev med pulver som senare bedömdes som ofarligt. Enligt länsstyrelsen innehåller brevet krav, som kan uppfattas som ett hot.

Henriette Bonde Nordström, enhetschef på djurskyddet på Länsstyrelsen Skåne, vill inte spekulera i vem som ligger bakom det hotfulla brevet, men säger att det finns indikationer att det var riktat mot djurskyddsarbetet.

– Oavsett ser vi en eskalering av hotbilderna mot våra djurskyddshandläggare och det blir en väldigt pressad arbetsmiljö, säger Henriette Bonde Nordström.

Hotar skada sig själva

2022 rapporterades 33 incidenter, 2020 endast 16, berättar Nordström Bonde, som också tror att ökad rapportering kan ha bidragit.

De vanligaste situationerna är att djurägare hotar med att skada sig själva om länsstyrelsen tar deras djur ifrån dem, men det förekommer även hot mot enskilda medarbetare.

– Vi har till exempel varit på kontroll där man viftar med olika tillhyggen eller låtsasvapen på ett väldigt aggressivt sätt, men också hotar att besöka handläggare på deras privata adress.

Hör mer i klippet ovan.

Djurskyddskontroller

Länsstyrelsen gör djurskyddskontroller för att se till att djurskyddslagen följs och att djuren har det bra.

I djurskyddslagen finns bestämmelser om hur djur i fångenskap ska hållas och skötas. Djurskyddsförordningen, olika föreskrifter samt allmänna råd kompletterar djurskyddslagen.

Länsstyrelsen gör både regelbundna rutinkontroller och kontroller när de får in en anmälan om att ett djur sköts felaktigt eller far illa. Rutinkontrollerna görs framförallt av djur inom lantbruk.

Källa: Länsstyrelsen Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.