Foto: SVT

Hotrod-doldis trotsar bilkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Vid foten av Ryssberget ligger en av svensk fordonsindustris verkliga doldisar. För över hela världen rullar Jonas Olofssons hotrod-bilar.

Storsäljaren är en Ford av årsmodell 1932. Fast nytillverkad, alltså... Platsen är det gamla nedlagda gjuteriet i Sandbäck nära Sölvesborg, där veteranbilsbyggare Olofsson flyttade in för sex år sedan.

Förutom han själv arbetar nu ytterligare två man i verkstaden plus en kvinna, hustrun Anneli, på kontoret.

– Man är förstås lyckligt lottad som får ägna sig på heltid åt sin hobby, säger Jonas och blickar ut över raden av till synes gamla bilar.

Mest nytillverkning

Men skenet bedrar. Några av bilarna är visserligen av äldre datum, som servas och renoveras alltefter kundernas önskemål. Men i huvudsak är det nytillverkning som sker, kopior av 1932 års Ford – bilen framför andra bland världens många hotrod-entusiaster.

– Vi tillverkar allt själva, säljer helt eller i delar, och levererar över i princip hela världen. Jag förvånas fortfarande över att efterfrågan är så stark, men allt hänger förstås samman med att det börjar bli hopplöst att få tag på originalprylarna, säger Jonas.

Han medger själv att egna företaget Jocar är en smått osannolik framgångssaga, inte minst mot bakgrund av den nattsvarta krisen för Sveriges övriga bilindustri.

– Uppenbart är veteranbilsmarknaden rätt okänslig för konjunkturer. Det finns så att säga tillräckligt många med samma sjuka som man själv, konstaterar han och skrattar gott.

Sömnlösa nätter

Bakom allt ligger dock år av slit och ett stort branschkunnade. Jonas arbetade i 13 år på Volvos prototypverkstad där han lärde sig allt om att fabricera komponenter och egna pressverktyg.

– Du anar inte hur många timmars arbete det kan vara för att få fram en karossdel ur den där plåten, säger hustru Annelie.

Hon medger att hon tidigare haft många sömnlösa nätter över makens val att flytta ut sin hobby ur garaget och starta eget.

– Men med facit i hand har det förstås varit en fantastisk resa. Fast för min del behöver verksamheten nog inte bli större än såhär, det är ju trevligt om han får lite tid över till familjen också, säger hon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.