Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att skjuta till 5,8 miljoner kronor för införandet av hudcancerappen. Foto: Andreas Irebring

Hudcancerapp ska rullas ut på bredare front i Skåne – får miljontillskott

Uppdaterad
Publicerad

I höstas beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden att på bred front införa en hudcancerapp i den skånska sjukvården. Nu har nämnden beslutat att projektet ska få ett tillskott på nästan sex miljoner kronor för kostnader i samband med införandet.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om introduktionen av teledermatoskopi – en hudcancerapp, som gör det möjligt för specialistläkare att bedöma hudförändringar hos en patient på distans. Vinsterna med appen är framförallt att runt 30 procent av fallen direkt kan avfärdas.

– Det är en vinst för patienten att den slipper gå till flera vårdinrättningar, men det är också en stor vinst för vården – att vi kan minska ner på antalet besök, säger Åsa Ingvar, biträdande överläkare på hudmottagningen vid Skånes universitetssjukhus.

Inga indikationer på försämrad patientsäkerhet

Under hösten 2020 genomfördes en pilotstudie av appen. Inför det fanns farhågor om att den inte var helt patientsäker. Framförallt på grund av den mänskliga faktorn – att läkarna skulle ta dåliga bilder, göra bedömningar utifrån dåliga bilder eller helt enkelt göra bedömningar baserade på bristande erfarenhet.

Enligt Åsa Ingvar fanns enligt studien inga indikationer på försämrad patientsäkerhet, men trots det finns vissa svårigheter med att bedöma åkommor på distans.

– Därför har vi infört ett system där vi bedömer allting i konsensus. I alla fall till en början, tills alla är vana att göra bedömningar i teledermatoskopi. Det innebär att alla fall bedöms av två hudläkare, säger Åsa Ingvar och fortsätter:

– Den mänskliga faktorn finns alltid med, även när vi gör bedömningar på mottagningen, och den kommer vi aldrig kunna ta bort helt och hållet.

Tillskott på 5,8 miljoner

Men i höstas beslutade alltså Hälso- och sjukvårdsnämnden att appen skulle rullas ut i den skånska vården, och eftersom införandet kommer innebära kostnader har man nu beslutat skjuta till ytterligare 5,8 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.