Hundarnas triathlon i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommer Sverige vara värdland för årets hund-VM, och imorgon sätter den igång i Malmö.

Triathlon har blivit en växande trend runt om i världen. Men trodde du att det bara är tvåbenta som kan tävla i det har du fel.

Imorgon är det dags för hundarnas egna VM i tre olika grenar, en triathlon som i hundvärlden kallas IPO (Internationell Prövningsordning),

– Vi har ett bra lag, och vi har gjort bra resultat. Vi är faktiskt på riktig frammarch när det gäller IPO i Sverige. jag både hoppas och tror att vi kan göra bra resultat under de här dagarna, säger landslagsledaren Mikael Pounu.

I hund-VM deltar 144 ekipage från 36 länder.  Det är första gången som Sverige är värdland för VM, och den kommer att hållas i Malmö.

Tre grenar

Men redan på onsdagen visade testhundar upp hur de olika grenarna kommer att gå till. Det handlar om lydnad, skyddsarbete och spårning.

– I lydnaden ska hunden visa att den vill lyda sin förare. Hunden ska vara glad, och utföra alla momenten direkt när föraren säger till, förklarar Lars Czylwik, landlagsledare.

Under visningen hördes ett pistolskott, och det är en del av tävlingen.

– Man skjuter med pistol för att visa att hunden inte reagerar på skotten, säger Lars Czylwik.

Skyddsmomentet kan se ganska våldsamt ut, där hunder biter tag i en persons arm, som dock är skyddad av en madrass.

–Där testar man hundens mentalitet, att den vågar och lyder. Att den har en stor vilja att vara med i det här. Vassa tänder är en fördel, säger Lars Czylwik och skrattar till.

Den sista grenen består av spårning:

– Där måste hunden bibehålla koncentrationen under hela den 500-600 meter långa spåret.

Skånska med i truppen

Den svenska truppen består av fem privatpersoner och deras hundar, och en av dem är skånska Maria Vieweg och hennes Uno.

– Det är stort, det är många hundar och länder. Och man kanske bara får göra det en gång i livet, så det är jättekul, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.