Tullpersonal på Lernacken. Arkivbild. Foto: Drago Prvulovic /TT

Hundsmugglare döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I december avlivade tullpersonal 13 hundar som smugglats över Öresundsbron. Nu döms en man och en kvinna till sex månaders fängelse vardera.

Nio franska bulldoggar och ytterligare fyra hundar fick avlivas sedan de hittats av tullpersonal i en bil som kom över Öresundsbron i december. Nu döms en man och kvinna till sex månaders fängelse vardera. Att smugglarna riskerade att föra in rabiessmitta i Sverige gör att Malmö tingsrätt bedömer att de gjort sig skyldiga till grov smuggling, likaså att smugglingen bedöms vara ett led i en mer omfattande olaglig införsel av hundar.

Hundar var inte vaccinerade mot rabies

Enligt tingsrätten var hundarna sannolikt inte vaccinerade mot rabies och hade inte blivit undersökta av veterinär. De resehandlingar som mannen och kvinnan hade med sig för hundarna bedöms som falska, eftersom hundarnas verkliga ålder inte stämde överens med vad som stod i dokumenten.

Mannen och kvinnan var åtalade för ytterligare ett fall av hundsmuggling, men i den delen anser inte domstolen att bevisningen håller. Båda nekar till brott.

SVT Nyheter Skåne har tidigare granskat flera fall av hundsmuggling:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.