Ivo förbjuder ett företag med säte i Malmö att bedriva verksamhet på två olika HVB-hem i Skåne. Arkivbild. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

HVB-hem stängs efter ungas larm om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Två skånska HVB-hem har stängts med omedelbar verkan, sedan tillsynsmyndigheten Ivo konstaterat mycket allvarliga missförhållanden.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) förbjuder ett företag med säte i Malmö att bedriva verksamhet på två olika HVB-hem i Skåne.

Det var efter en oanmäld inspektion i maj som Ivo gjorde bedömningen att det fanns fara för ungdomarnas liv, hälsa och personliga säkerhet och att det saknades möjlighet för företaget att komma tillrätta med de mycket allvarliga missförhållandena.

Under inspektionen berättade ungdomar om att anställda vid flera tillfällen varit fysiskt våldsamma och utdelat både örfilar och sparkar. Ungdomar berättar också hur personalen hållits fast och tryckt ner de boende. Personal har också framfört verbala hot om mord och tvångsomhändertagande.

Anmälde inte misstänkt övergrepp

Personalen har också på andra vis betett sig olämpligt, enligt olika redogörelser till Ivo. “Höger är den du röker med och andra är den du skär dig med”, ska en anställd ha sagt i ett sammanhang där det gällde att skilja på höger och vänster. En anställd ska också ha sagt “om du skurit dig djupare hade det blivit ett finare sår”. Vidare ska anställda själva använt droger på boendet – i ett fall tillsammans med en ungdom.

Företagsledningen har för Ivo bekräftat att det förekommit ett misstänkt sexuellt övergrepp mellan ungdomar på ett av boendena. Företaget gjorde en orosanmälan till socialtjänsten men ingen anmälan till polisen eller enligt lagen lex Sarah.

Ivo riktar också kritik mot företagets bristande kontroll i registerutdrag för anställda och för att ha tagit emot yngre barn än vad de haft tillstånd till.

Har överklagat

Det tillfälliga verksamhetsförbud som Ivo beslutat om är giltigt i högst sex månader, och har fattats med hänsyn till de placerade barnen. Det innebär att företaget inte heller fått möjlighet att bemöta alla uppgifter från myndigheten.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt ansvarig på företaget som uppger att Ivos beslut har överklagats men i övrigt inte vill kommentera saken vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer