I fjol hade MKB ett överskott på 278 miljoner kronor. Samtidigt har nyproduktionen av bostäder inte varit tillräcklig, enligt ägaren Malmö stad.
– För något år sedan byggde MBK under 30 nya lägenheter och det är inte okej. Då har vi svarat med att säga att vi har kostnader för bostadssocial verksamhet, som kan finansieras med en del av det överskott som MBK har, säger kommunalrådet Katrin Stiernfeldt Jammeh (S).
Resonemanget biter dock inte på hyresgästerna. Stefan Severin bor i ett MKB-hus på von Rosens väg. När han hörde att kommunen tänkte ta ut pengar ur bolaget, skrev han direkt på protestlistan på nätet.
– Jag tycker det är fel av kommunen att ta pengar från MBK. Varför ska vi som bor här betala mer i skatt än dem som bor hos andra hyresvärdar?
Höjer med 1,6 procent
MKB höjer i år hyrorna med 1,6 procent, vilket ger 29 miljoner kronor till underhåll. Den höjningen hade inte behövs om kommunen avstått från sitt uttag, menar Hyresgästföreningen.
– Det känns inte meningsfullt att sitta och förhandla om kommunen tar ut hela hyreshöjningen och lite till. Då behöver bolaget inte några pengar, säger Kenneth Gustavsson, ordförande för region Södra Skåne.
Enligt kommunalrådet Katrin Stiernfeldt Jammeh är MKB:s hyresgäster inte missgynnade. Hon konstaterar att hyrorna bara bara är en del av MKB:s kapital.
– Man ska komma ihåg att i grund och botten finns det ett stort kapital som är insatt med skattepengar som har förräntats. Pengar som finns i MKB i dag och det är också så att det är kommunens övriga verksamheter och kommunens internbank som gör att MKB har väldigt förmånliga villkor på lånemarknaden.
2 000 namnunderskrifter
På torsdagen fick hon hon ta emot en protestlista från Hyresgästföreningens medlemmar. Nästan 2 000 personer har engagerat sig via vykort och hemsidan – däribland Stefan Severin.
– Det är fel att beskatta oss dubbelt. Jag bor i Rosengård och tycker det är konstigt att vi ska betala, när vi egentligen skulle behöva mer resurser, säger han till SVT Nyheter Skåne.