Foto: SVT

Här tvättas kläderna i kallvatten och utan tvättmedel

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästerna i två höghus i Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, får testa en nytt miljövänligt sätt att tvätta sina kläder.

Intill tvättstugan finns en anläggning som filtrerar och avjoniserar vattnet till tvättmaskinerna.

– Det som händer är att vi ändrar plus och minusladdningarna i vattnet och då blir det avjoniserat så när det väl är i tvättmaskinen och tvättplaggen går runt där så dras smutspartiklarna till det avjoniserade vattnet, säger Magnus Röman som är projektansvarig på Malmös kommunala bostadsbolag MKB.

Silvia Carcamo som bott nästan 30 år i huset har testat att tvätta i kallvatten och utan tvättmedel och hon tycker att det fungerar bra.

– Jag har tvättat flera gånger och det fungerar bra. Kläderna blir rena och fina, säger hon.

Tvättmetoden har testats i ett laboratorium som branschen använder.

– De testar hur rent det blir och då har man en standard som har gett oss godkänt, säger Magnus Röman.

En enorm besparing

Bakgrunden till projektet är kalla siffror. Malmös kommunala bostadsbolag har 700 tvättstugor som årligen tvättar sex miljoner tvättar. 600.000 liter tvättmedel går åt.

– Energin är det enorm besparing på och även miljön, menar Magnus Röman.

Silvia Carcamo tycker att det är rent och fint i tvättstugan utan tvättmedel som kladdar på maskinerna och kartonger som ligger kvarglömda i tvättstugan.

I sex månader ska MKB mäta elförbrukning, vattenåtgång och höra vad kunderna tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.