Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Med det nya direktivet kanske hela husen behöver tilläggsisoleras, säger Markus Nilsson, fastighetsutvecklare på MKB, när han står vid Bellevuegården. Foto: SVT

Hyreshus i Malmö måste renoveras för 14 miljarder – för att klara EU:s klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

Senast år 2050 ska alla villor, lägenheter och andra byggnader i EU vara klimatneutrala. För stora fastighetsägare kan renoveringsnotan sluta på många miljarder.

I klippet berättar Markus Nilsson, fastighetsutvecklingschef på MKB, om vad beslutet innebär för hyresgästerna i Malmö.

Uppvärmning och kylning av bostäder står för ungefär för 40 procent av energianvändningen i EU. För att nå klimatmålen vill man nu att husen ska bli med energieffektiva.

EU:s medlemsländer har därför beslutat att alla nybyggda hus ska vara klimatneutrala år 2030 och alla befintliga byggnader år 2050.

Men exakt vad som menas med klimatneutrala hus är inte helt klarlagt.

– Det har man inte riktigt enats om ännu. Det är upp till de olika medlemsländerna att tolka, säger Markus Nilsson, fastighetsutvecklingschef på MKB.

Kostnaden kan hamna på hyrorna

Av Malmös allmännyttiga bostadsbolag, MKB:s, 27 000 lägenheter kommer ungefär 22 000 behöva större eller mindre åtgärder för att leva upp till målet.

Organisationen Sveriges Allmännytta har räknat ut att det kommer att kosta deras medlemsföretag över 560 miljarder kronor. MKB:s del av den summan landar på ungefär 14,4 miljarder, en kostnad som i slutändan riskerar att hamna på hyresgästerna.

– Vi har bara en intäktskälla och det är våra hyror, säger Markus Nilsson.

Behöver byta material i förtid

Enligt Markus Nilsson har MKB länge arbetet med att energieffektivisera sina fastigheter, en åtgärd som också sparar pengar åt bolaget. Men med det nya EU-direktivet kommer MKB behöva snabba upp renoveringstakten.

– Normalt sett byter vi ut saker löpande när den tekniska livslängden har gått ut. Det här direktivet innebär att vi kommer att behöva byta ut materiel som håller fortfarande och det tycker vi inte är bra, säger Markus Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.