Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fadil Radi är ordförande för föreningen Al-Hikma som blivit av med sina lokaler på Apelgårdsskolan i Malmö. Foto: Bietelhem Isaak

Arabisk kulturförening i Malmö förlorar sina lokaler efter anklagelser om rasistiskt klotter

Uppdaterad
Publicerad

Under 27 år har den ideella föreningen Al-Hikma bedrivit extra hemspråksundervisning för barn med arabiska som hemspråk. Men nu säger Malmö stad upp kontraktet och Al-Hikma kommer inte kunna vistas på Apelgårdsskolan i Rosengård efter anklagelser om rasistiskt klotter.

Al-Hikma har använt lokalerna under helgtid och under många år har de fått klagomål kring bristande ordning och dålig städning från skolpersonalen.

Men det var när ett hakkors och n-ordet hittades utskrivet på en skolbänk efter en helg som Malmö stad och kulturförvaltningen fick nog och sa upp kontraktet. Enligt Malmö stad har föreningen gått emot kommunens värdegrund om alla människors lika värde.

Malmö stads värdegrund är tydlig, det är oacceptabelt. Barn ska inte behöva komma tillbaka till sin skola och mötas av rasistiskt klotter, säger Said Mekahal, sektionschef på kulturförvaltningen.

Undervisning i arabiska

Upp emot 300 ungdomar läser arabiska hos Al-Hikma under helgerna. Föreningen, som också bedriver kulturverksamhet, ser allvarligt på anklagelserna. Men de känner sig oskyldigt utpekade och menar att det inte finns några bevis för att det är deras ungdomar som ligger bakom klottret.

– Har de verkligen kollat alla bänkar i fredags, innan vi var där? Vi vill ha en utredning, säger Fadil Radi, ordförande för Al-Hikma.

Föreningen överklagar uppsägningen

Men Said Mekahal på kulturförvaltningen menar att lokalerna kollats grundligt före och efter att föreningen var i klassrummen.

– Vi har inte bevis på vilket barn det är, men vi har ledare som kollar till lokalerna efter varje förening är här, och det var bara Al-Hikma som var här då, säger Said Mekahal. 

Ni är säkra på att det är de som klottrat?

– Ja vi är säkra, det var bara Al-Hikma som var här då, säger Said Mekahal.

Al-Hikma har bestridit uppsägningen av kontraktet och vill ha en utredning av händelsen.

– Den ska visa att det inte är våra barn som har gjort det, säger Fadil Radi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.