Så här såg pride ut i Malmö 2019. Arkivbild. Foto: TT

Nu har World Pride i Malmö invigts

Uppdaterad
Publicerad

I kväll invigs World Pride och Euro Games i Malmö och Köpenhamn. Under elva dagar, mellan den tolfte och 22:a augusti kommer över 1 000 evenemang sätta färg på grannstäderna på varsin sida sundet.

Temat för årets World Pride är ”du är inkluderad” och för första gången arrangeras World Pride och Euro Games samtidigt och på samma plats.

Under elva dagar kommer besökarna bjudas på allt från inkluderande vattenpolo i Köpenhamn till spontanbröllop och workshops om mänskliga rättigheter i Malmö.

– Det här arbetet har pågått sedan 2016. Det betyder otroligt mycket, jag brukar jämföra det med ett OS eller VM. Det är verkligen en internationell plattform för att synliggöra kampen för HBTQIA+-personers rättigheter, säger Anna Tenfält, projektledare för World Pride Malmö.

World Pride House

På World Pride House, som äger rum på Malmö Live Konserthus, kommer besökarna få medverka på workshops och kurser som rör politik, sexualitet, hälsa, familj och våld.

I Folkets park i Malmö arrangeras workshops, aktiviteter och samtal för ungdomar under hela festivalen. Dessutom bjuds det på konstutställningar och performanceframträdanden.

– Jag är ganska övertygad om att alla kan hitta någonting i vårt program i år som passar dem. Allt från föreläsningar till kultur, till konst, till fester. Det finns verkligen någonting för alla, säger Anna Tenfält.

Ett av dragplåstren på festivalen är tvådagarsevenemanget Inclusive Sports Forum där en av gästtalarna är före detta fotbollsstjärnan Lotta Schelin. Under evenemanget vill man belysa inkludering av HBTQIA+ idrottare inom sport.

– Idrotten behöver verkligen jobba mer med inkluderingsfrågor. Det är ett område som vi tyvärr inte har kommit så långt inom, säger Anna Tenfält.

Över 20 sporter

Sport ja, i Köpenhamn tar man fasta på det spåret och Euro Games arrangeras runt om i den danska huvudstaden. På Euro games är alla idrottare välkomna att tävla mot varandra, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning.

Över 20 sporter, allt från vattenpolo till fotboll, kommer att utövas i Köpenhamn. Malmös bidrag till Euro Games är konståkningen som äger rum på Malmö isstadion.

Hemliga artister

Den coronasäkrade invigning som äger rum under torsdagskvällen på Malmö stadion kommer att bjuda på en prideparad med 500 personer. 2 500 personer är välkomna på stadions läktare för att bevittna en kväll med Rickard Söderberg som paradutropare, tal från jämställdhetsministern Märta Stenevi (MP) och uppträdande från tre hemliga artister.

– Det är svenska artister, säger Anna Tenfält, projektledare för World Pride Malmö utan att vilja avslöja mer än så.

Så här såg pride ut i Malmö förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.