• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Tomma häktesrum är en ovanlig syn på häktet i Malmö. Arkivbild. Foto: OLA TORKELSSON / TT

I kväll blir Sydsveriges häkten överfulla igen

Publicerad

I helgen stängdes häktet i Malmö helt för intag i över ett dygn och häktade fick inhysas i besöksrum. Nu ser det ut att hända igen. Region syd har på torsdagseftermiddagen en beläggning på 109 procent.

Kriminalvårdens region syd, med häkten i Karlskrona, Kristianstad, Helsingborg, Malmö, Trelleborg och Ystad, har 400 ordinarie häktesplatser, och en beredskapskapacitet på ytterligare 37 platser. Dessa beredskapsplatser är ytor som till vardags används till något annat. Det kan röra sig om exempelvis besöksrum eller att häktade får dela cell.

På torsdagseftermiddagen var 435 personer inskrivna på regionens häkten. Det innebär en beläggning på 109 procent, och två lediga beredskapsplatser. Ytterligare häktningsförhandlingar hålls under eftermiddagen.

– Jag skulle säga att sannolikheten att det blir fullt under dagen är 100 procent, säger Richard Boström, kriminalvårdschef för verksamhetsområde Karlskrona/Kristianstad.

Vad händer då?

– Är det fullt, så är det fullt. Då fastnar de förmodligen i polisarresten, säger Richard Boström.

Han säger att problemet funnits länge i södra Sverige, men att räddningen då varit att det funnits platser på andra håll.

– Men nu är det fullt där också, och då blir det svårare, säger Richard Boström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer