Små risker för de som hyr ut olagliga bostäder. Foto: Malmö stad/Arkiv

Små risker för de som hyr ut olagliga bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägare som olovligen hyr ut dyra sängplatser i källare och verkstäder borde omedelbart bötfällas. Det menar kommunens inspektörer. Men lagstiftningen är tandlös.

SVT har berättat att ett hundratal fall av misstänkt olovligt boende upptäckts i Malmö sen 2017. Men när kommunens inspektörer kommer till en källare, en verkstad eller en industrilokal där det bor människor, kan de endast uppmana fastighetsägaren att genast upphöra med verksamheten.

– Så det är ganska riskfritt, vi ska alltid ge dem möjlighet att göra en rättelse, konstaterar Anton Broberg-Holm, tillsynshandläggare vid stadsbyggnadskontoret i Malmö.

”Lagstiftningen är tandlös”

I sämsta fall behöver de endast bära ut några madrasser. Böter drabbar bara den fastighetsägare som inte upphör med uthyrningen efter en inspektion utan upptäcks en andra gång vid ett återbesök.

– Lagstiftningen är ”tandlös”, konstaterar Caroline Tandefeldt, miljöinspektör. De förlorar ju endast sina hyresintäkter för just den lokalen.

Översyn av lagen

Varken plan- och bygglagen eller miljöbalken ger möjlighet att redan vid första inspektionstillfället bötfälla fastighetsägare som hyr ut uppenbart olämpliga lokaler. Inspektörerna vill nu se en lagändring.

– När det gäller bygglagen har man nog haft för ögonen att nån uppför ett nytt hus utan bygglov. Att behöva riva det är ju kännbart. Men att bära ut några madrasser är en helt annan sak, säger Anton Broberg-Holm.

Enligt Axel Naver, kommunikatör på bostadsdepartemenet pågår en översyn av lagstiftningen.

– Vi har blivit uppmärksamma på att det kan behövas. Men det blir nästa regering som får komma med skarpa förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.