Fimpomaten innehåller olika frågor som rökarna kan ta ställning till genom att lägga sin fimp i ett av alternativen. Retuscherad för att dölja varumärke. Foto: Björn Jensen

Lunds första fimpomat invigdes

Uppdaterad
Publicerad

En brevlåda med två hål där Lundabon kan tycka till om det är Zlatan eller Ikea som är mest känd utomlands. Så kommer den nya fimpomaten i Lund att se ut som under fredagen invigdes på Botulfsplatsen.

I fimpomaten ska rökaren slänga sina cigarettfimpar istället för på marken. Initiativet kommer från den ideella föreningen Fimpfritt Lund som bildades för ungefär två år sedan med syftet att påverka rökarnas attityd till hur fimparna hanteras.

– Jag bodde i USA och när jag flyttade tillbaka till Sverige tyckte jag att det var väldigt smutsigt på gatorna. Det låg fimpar överallt och där växte idéen fram, berättar Anna Natt och Dag, ordförande i Fimpfritt Lund.

Föreningen består av drygt tio aktiva medlemmar och den nya fimpomaten är ett steg i rätt riktning, enligt Anna Natt och Dag.

– Många rökare är helt omedvetna om de miljöskador som orsakas av att gifter från fimparna kan komma ut i miljön och i grundvattnet. Detta leder att fiskarna får det i sig och överlever fisken kan den komma på din tallrik, säger hon.

Rösta i fimpomaten

Fimpomaten innehåller en fråga som rökarna kan ta ställning till genom att lägga sin fimp i ett av alternativen.

– Det är mer för skojs skull och för att den ska dra uppmärksamhet. Blir det fler fimpomater i framtiden kan det bli någon annan fråga.

Idén med en fimpomat fick Anna Natt och Dag från Göteborg, som var först med fimpomater. De har i dag 30 stycken utspridda i staden.

Anledningen till att fimpomaten installerades på Botulfsplatsen är för att det rör sig mycket folk där.

– Min förhoppning är att vi ska få sätta upp fler i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.