– Jag är helt säker på att det var han

Uppdaterad
Publicerad

Naser Yasdampanah var hundraprocentigt säker i tingsrätten idag. Det var Peter Mangs som var utanför hans skrädderi när det blev beskjutet. Trots det hade han med sig rosor.

Han övermannade och försökte gripa den misstänkte serieskytten. Idag möttes skräddaren Naser Yasdanpanah och Peter Mangs i rätten.

– Det är samma person, jag är hundra procent säker, sa Naser Yasdanpanah.

Serieskytten i Malmö

Han kände igen Mangs redan när tidningarna började publicera bilder på honom.

– Jag kan inte läsa svenska, men kände igen bilden direkt, sa han.

Men mitt under förhandlingen idag i tingsrätten tog Naser Yasdanpanah upp en bukett rosor som han ville överlämna till Peter Mangs.

-Jag vill ge blommor till honom och be honom förklara varför han försökte döda mig, sa han.

– Mitt liv är förstört. Det hade varit bättre om jag dog på två sekunder. Nu mår jag dåligt varje dag.

Chefsdomare Lennart Strinäs avbröt honom och påpekade att Mangs ännu inte är dömd för något brott. Peter Mangs själv la ifrån sig biografin om Steve Jobs som han läst under dagen, men tittade aldrig direkt på Yasdanpanah.

Skott mot fönstret

Kvällen 23 oktober 2010 stod skräddaren Naser Yasdanpanah och strök i sin butik. Plötsligt avlossades två skott mot ett fönster.

– Jag var i köket. Det var mörkt ute och ljust inne. Jag såg inte gärningsmannen men han såg mig, har Naser sagt i en intervju med Sydnytt.

Naser sprang ut och lyckades nästan gripa honom.

– När jag kommer ut på gatan tar jag tag i honom, men han skriker släpp och skallar mig. Sedan försvinner han in bakom buskarna.

Blev en hjälte

Vid den här tiden var det känt att en misstänkt serieskytt härjade i Malmö. Naser blev något av en hjälte och symbol för det enda offer som haft närkontakt med skytten- skrädderiet fylldes med blommor.

Naser skadade sina tänder illa när han skallades. Än så länge har han inte fått någon som helst ersättning för tandläkarbesök eller det sönderskjutna fönstret.

När Sydnytt berättade om hans ekonomiska problem i våras fortsatte stödet att strömma in. Bland annat skickades ett brev till redaktionen med ett tusen kronor. ”Ge detta till skräddaren”, stod det på en lapp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serieskytten i Malmö

Mer i ämnet