Resultatet av forskningen visade att killar som har idrott varje dag får bättre behörighet till gymnasiet. Tjejer, som redan har högre betyg, blir starkare i benen. Foto: Emil Bäckström/SVT

Idrott varje dag – ett säkert elevlyft enligt ny forskning

Uppdaterad
Publicerad

Fler pojkar blir behöriga till gymnasiet med mer idrott i skolan. Och flickorna blir starkare och minskar risken för framtida benfrakturer. Det visar en ny omfattande forskningsstudie från Lunds Universitet som grundar sig i det som kallas Bunkeflomodellen som startade 1999.

– Tidigare studier har visat på positiva effekter på barns skelett, muskler och skolprestationer. Nu adderar vi med ytterligare resultat som visar att frakturrisken sjunker med tiden och dessutom belägger vi att betygen blir bättre för pojkarna, säger Jesper Fritz, forskare vid Lunds Universitet och läkare vid Skånes Universitetssjukhus.

Sebastian Kjellberg gillar idrotten på skolan. Foto: Emil Bäckström/SVT

Avgångsbetygen jämfördes

I studien ingick avgångsbetygen från årskurs nio från drygt 630 elever under en tioårsperiod 2003-2012. Eleverna hade idrott varje dag från årskurs 1-9. Betygen har sedan jämförts med en kontrollgrupp från liknade skolor i Malmö och med skolor från hela landet, som inte hade det.

– Andelen pojkar som uppnådde behörighet till gymnasiet ökade med 7 procentenheter. Från 88% som är behöriga till gymnasiet till omkring 95% som blir behöriga vilket är en enorm förändring om man tittar ur ett samhällsperspektiv, säger Jesper Fritz.

När det gäller flickorna gick det inte att se någon skillnad i betyg.

– Det tror vi till största delen beror på att pojkarna har lite lägre betyg från början. Flickorna har så pass höga betyg att utrymmet att förbättras är ganska litet, säger han.

Minskad frakturrisk

Men i studien har man också visat hur benmassa och muskelstyrka påverkas positivt.

– Och med hjälp av den så tror vi att även frakturrisken på sikt minskar och då främst bland flickorna.

Men frågan är om resultaten i betyg står sig om man tar hänsyn till de socioekonomiska skillnaderna.

– Om betygen är lägre så finns det å andra sidan en större utvecklingspotential, så att de här resultaten skulle bli sämre om vi flyttar oss till en skola som från början har sämre betyg, det ser jag som väldigt osannolikt, säger Jesper Fritz.

Louise Luciano Rasmusson på Ängslättskolan tycker om att ha idrott varje dag. Foto: Emil Bäckström/SVT

”Extra idrott ökar betygen”

Men det har funnits motargument mot mer idrott, till exempel att det kostar pengar och att det stjäl undervisningstid.

– Framförallt har motargumentet varit att man skulle lära sig mindre i andra ämnen för att man får mindre tid, men nu med den här senaste studien så visar vi att det är precis tvärtom det vill säga med den här extra skolidrotten så ökar man sina betyg i de andra ämnena också.

De första årskullarna i Bunkefloprojektet fyllde 25 år 2015 och i kommande studier ska man följa hur väl resultaten står sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.