Det var under onsdagen som polis tillsammans med socialförvaltningen informerade EU-migranterna som bosatt sig vid Källby reningsverk om att de måste flytta på sig. Foto: Ida Roos/SVT

EU-migranter avvisades av polis – tältläger i Lund ska nu rivas

Publicerad

I höstas upptäcktes ett tältläger där EU-migranter bosatt sig i närheten av Källby reningsverk i Lund. Nu har kommunen meddelat att lägret kommer att rivas omgående.

– Socialen och polisen var på plats i går kväll och informerade de bosatta om att de måste lämna, så de gjorde det nu under förmiddagen. Då rivs det här lägret upp, säger Fredrik Gustavsson, parkeringschef på Lunds kommun.

Det var under onsdagen som polis tillsammans med socialförvaltningen informerade EU-migranterna som bosatt sig vid Källby reningsverk om att de måste flytta på sig.

– Jag vet att polisen även var där någon gång i höstas och informerade de bosatta om att de behövde flytta och sen har de förmodligen kommit tillbaka. De har ju varit införstådda med situationen under en tid, säger Fredrik Gustavsson.

Otillåtna bosättningar har varit ett återkommande problem i Lund i samband med de EU-migranter som kom till Sverige under 2014. Då fanns härbärgen och campingplatser de kunde vända sig till, men denna möjlighet finns inte i dag.

– För några år sen hade vi en överenskommelse med en ideell sektor om härbärgesutlösningar. Det uppdraget och samarbetet finns inte i dag. Det var ett politiskt initiativ, säger Karin Säfström, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lund.

Härbärgen avvecklade

Joakim Månsson Bengtsson var en av initiativtagarna i det dåvarande härbärget för utsatta EU-medborgare i Lund. I dag arbetar han i hjälporganisationen Läkare i världen och är socialpolitisk talesperson för Feministiskt Initiativ.

– Ett härbärge som vi hade förut hade varit ett ypperligt sätt att agera. Många gånger tidigare år har jag varit med vid avvisningar och kunnat säga ”ni får en plats på vårt härbärge eller vår camping”, så varenda en fick en plats i husvagnar istället. Det hade jag önskat att man gör i dag också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.