Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I sin predikan upprepar Basem Mahmoud mycket av den information som spridits på sociala medier. Foto: Youtube

Malmöimam predikar om socialen: ”Vi tillåter inte staten att ta muslimska barn”

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående desinformationskampanjen mot socialtjänsten på sociala medier har fått stor spridning. I en predikan på sin youtubekanal har den kontroversielle Malmö-imamen Basem Mahmoud upprepat flera av budskapen i kampanjen.

I videon som publicerades för fyra dagar sedan säger Basem Mahmoud, som driver en källarmoské i Malmö, bland annat ”Hädanefter tillåter vi inte den svenska staten att ta något muslimskt barn. Absolut inte!” och ”Det är ett brott som begås mot muslimerna”, något Kvällsposten var först med att rapportera.

Forskaren varnar

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har följt hur kampanjen fått spridning på sociala medier och är inte förvånad över att även islamistiska predikanter börjat sprida budskapen.

– Att imamer ger sig in i detta är allvarligt eftersom att de som sprider de här falska narrativen om socialtjänsten tvångsomhändertagning påverkar sin församlings uppfattning.

Han menar att orsaken till att islamistiska imamer återupprepar budskapen är att slå en kil mellan församlingsmedlemmarna och övriga samhället.

– De vill inkapsla sina församlingsmedlemmar och hålla dom borta från sekulariseringen, säger han.

Viktigt med civilsamhället

Magnus Ranstorp ser att spridningen av den falska informationen går i vågor, så väl i Sverige som utomlands. Han tror inte att den kommer ebba ut och att det därför är viktigt att personer i civilsamhället engageras för att kunna reda ut vad som stämmer och inte.

– Det är jätteviktigt att inlytelserika personer förklarar och nyanserar. Det behöver inte betyda att de säger att det inte finns problem men dom kan också korrigera direkta faktafel.

SVT Nyheter Skåne har sökt Basem Mahmoud som inte velat ge en kommentar vid tidpunkt för publicering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.