Jan-Ingvar Nilsson som är polis i Svedala och Trelleborg menar att människor har bättre koll idag. Foto: SVT

Inbrotten i Sydsverige fortsätter minska: ”Grannsamverkan har stor betydelse”

Publicerad

Antalet bostadsinbrott i minskar stadigt. Större medvetenhet om risken för att utsättas och ökat samarbete mellan grannar är några förklaringar till den kraftiga nedgången, enligt polisen.

Siffrorna kommer från Brottsförebyggande rådet och visar att antalet anmälda bostadsinbrott i polisområde region syd (Skåne, Kronoberg, Kalmar och Blekinge län) fortsatt att minska under det första halvåret i år.

Antalet anmälningar halverade

Sett över en längre tidsperiod handlar det om en rejäl nedgång. Under första halvåret 2015 anmäldes 2678 inbrott. Motsvarande siffra 2019 är 1476.

– Våra medborgare är mer vaksamma. Nu tar man hjälp av grannarna och använder sig av larm. Grannsamverkan har också stor betydelse för att förhindra inbrott, säger Jan-Ingvar Nilsson polis i Svedala och Trelleborg.

Vanligast under vinterhalvåret

Enligt Jan-Ingvar Nilsson är det fortfarande vanligast att det sker flest inbrott under årets mörkaste månader.

– Inbrottstjuvar brukar slå till precis innan folk kommer hem på eftermiddagen, då är det fortfarande mörkt och lätt att ta sig in på baksidan, säger Jan-Ingvar Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.