Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag tycker det är bra det som sagts i dag. Vi kan inte avgöra vem som har rätt att åka, säger Linus Eriksson, trafikdirektör vid Skånetrafiken. Foto: Gunilla FritzeVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inga nya direktiv om resande – Skånetrafiken: ”Det är individens ansvar”

Publicerad

Vid branschorganisationen Svensk Kollektivtrafiks pressträff om coronaläget på torsdagen, meddelade man att det inte kommer några generella rekommendationer för att minska trängseln.

– Jag hade önskat att vi skulle kunna göra ett handfast råd gällande trängseln, men det går inte att definiera för det går inte att efterleva överallt. Då är det inte lönt att sätta någon slags definition, säger Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik. 

Skånetrafiken välkomnar

På Skånetrafiken är trafikdirektören Linus Eriksson nöjd med beskedet. 

– Jag tycker det är bra det som sagts i dag. Vi kan inte avgöra vem som har rätt att åka. Vi är en allmän transport och vi utgår från att de som måste åka är de som åker med oss nu. Man behöver ta sig till jobb, man behöver ta sig till skola för att det här samhället ska fungera, säger han. 

Tågresenären Wahed Abdul Zaher kan tänkta sig att avstå från att gå på ett överfullt tåg. – Jag vill inte riskera mig själv. Jag har min familj och min mamma, så jag hoppar av. Foto: Gunilla Fritze

Lika lite som kollektivtrafikens branschorganisation kan definiera begreppet trängsel, vill Skånetrafiken ge sig på att definiera vad som är en nödvändig resa.

– Det är individens ansvar. Det är precis som om vi går in i livsmedelsaffären som när vi går ombord på en buss, säger Linus Eriksson. 

Förståelse bland resenärer

När SVT Nyheter pratar med resenärer, så finns en medvetenhet om smittorisken med att åka kollektivt. 

Skulle du kunna tänka dig att avstå att åka, när det är många ombord? 

– Ja, det kan jag. Jag vill inte riskera mig själv. Jag har min familj och min mamma så jag hoppar av, säger Wahed Abdul Zaher.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer