Inga V-kvinnor i kommunstyrelser

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vänsterpartiet har en stark profil för jämställdhet mellan kvinnor och män har partiet misslyckats med att ge kvinnor någon av de ordinarie kommunstyrelseposter man innehar i Skåne.

Kvinnor har som helhet svårt att få de viktiga maktposterna i kommunstyrelserna i landet, det visar SVT:s undersökning. Sämst av partierna i Skåne är vänsterpartiet som trots sin feministiska profil inte har en enda kvinna på en ordinarie kommunstyrelsepost.

– Det visar väl att det finns en maktfördelning i samhället som ingen är befriad ifrån, säger Martina Skrak (V), kommunalråd i Malmö. Inte partiern eller de politiska församlingarna, ingenstans, menar hon. Vi i vänsterpartiet borde kanske ha varit bättre men jag tycker också att det är viktigt att man tittar på flera aspekter än bara kön när ledamöter utses, menar Martina Skrak.

Ingen självklarhet

Det är de lokala partiavdelningarna som bestämmer vem som ska få de olika uppdragen. I Malmö, till exempel, blev det två kvinnor som fick kommunalrådsposter och då valde partiet en man med invandrarbakgrund till kommunstyrelsen.

– Här har det varit ett medvetet val för att få en spridning av makten, en delning av uppdragen och för att få in mer representation än bara kön, säger Martina Skrak. Till exempel i Malmö stad med över 40 procent invånare med ett annat ursprung än svenskt och den representationen måste också finnas, anser Martina Skrak.

Men även om en kvinna står överst på valsedeln är det inte någon självklarhet att hon kommer ta plats i kommunstyrelsen.

– Vi har upplevt att det är svårare för kvinnor än män att ställa upp och det visar hur viktigt det är att skapa bra förutsättningar för att alla ska kunna vara politiker, oavsett klass, kön eller etnicitet, säger Martina Skrak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer