Ingen provborrning på Österlen

Publicerad

Det blir ingen provborrning på Österlen för att bryta alunskiffer. Det står klart efter onsdagens beslut hos myndigheten Bergsstaten.

– Jag är mycket glad idag. Vi funderar på hur vi ska fira detta ordentligt, säger Simrishamns kommunalråd Christer Akej (m).

Myndigheten Bergsstaten avslog på onsdagen Oelen Developments ansökan om att få undersöka möjligheterna att bryta alunskiffer i ett nästan 1000 hektar stort område utanför Hammenhög.

Saknade rätt kompetens
Skälet till avslaget var att företaget inte anses ha varken kompetens eller pengar nog för att kunna göra en professionell undersökning. Ett ovanligt beslut eftersom det i direktiven står att: ”Endast i uppenbara fall av oförmåga eller bristande avsikt ska en ansökan om undersökningstillstånd avslås”

– Vi har gjort en ansökan som vi menar är riktig, men för personlig del är beslutet inte så viktigt. Om två veckor beslutar vi om ska överklaga eller om vi lägger ner alltihop, säger Erik Søndergaard, delägare i Oelen Development i Gärsnäs. Överklagan ska i så fall ske till länsrätten i Dalarna.

Massivt motstånd
Det här är tredje gången på över 30 år som olika företag velat starta en gruva på Österlen, och varje gång har motståndet från markägare, kommun och andra boende varit massivt, och striden lär inte vara över.

– Vad hade hänt om det hade varit en annan entreprenör som haft rätt kunskap? Visst vi har fått ett avslag men kampen har bara börjat, säger Annika Larsson ordförande i nätverket Ja till Österlen.

Länsstyrelsen i Skåne har tidigare sagt ja till den omdiskuterade provborrningen efter alunskiffer. Men trots farhågor ser motståndarna onsdagens beslut som viktigt.

– Jag hoppas att det är en slutseger så nu ska vi försöka fira det här på något sätt så att alla som vill vara med kan vara med, säger Simrishamns kommunalråd Christer Akej (m)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.