Det var för drygt ett år sedan som en 35-årig man i Malmö vid lunchbordet på jobbet fick höra ”Titta jag är här. Jag sitter här med två negrer”. Han polisanmälde händelsen, och berättar i förhör att hans arbetsgivare tog avstånd från uttalandet.
Men åklagaren ansåg inte att det är ett brott som faller under allmänt åtal och valde att inte inleda en förundersökning. Detta med motiveringen: ”I dagens samhälle torde det råda en allmän uppfattning att ordet neger kan vara negativt laddat och att det därför är olämpligt att använda detta ord. Ordet i sig innehåller dock ingen sådan nedsättande eller kränkande värdering att det är ägnat att såra en annan persons självkänsla”.
Enskilt åtal
– Jag tycker inte att det är på sin plats att åklagarmyndigheten ska göra en sådan bedömning av ett ord. De ska inte uttala sig om ett ord är eller inte är kränkande, säger Karin Henrikz, jurist på Malmö mot diskriminering, som begärde överprövning av beslutet.
Men, inte heller överprövningen ledde någonvart. Nu överväger organisationen att driva fallet som enskilt åtal, trots att brottet gäller ärekränkning eller förtal och inte diskriminering, som är dess huvudsakliga arbetsområde.
– Även om den här frågan inte rör diskrimineringslagen så anser vi att det är en sådan närliggande lagstiftning. Och att det handlar om en kränkning beroende på etnicitet, säger Henrikz.
Trakasserier
Hon berättar att ärendet först gick till diskrimineringsombudsmannen (DO) som inte tog upp det till granskning på grund av att preskriberingstiden, fyra månader, gått ut. Men att kalla en person för neger skulle kunna vara trakasserier, enligt Clas Lundstedt, pressansvarig vid DO.
– Och trakasserier är enligt diskrimineringslagen en form av diskriminering.