Tumult i slutminutrarna av måndagens ishockeymatch i SHL mellan Brynäs IF och Malmö Redhawks. Foto: TT

Irriterat när Malmö bortaslog Brynäs

Mål eller inte? Den nya målgårdsregeln har varit omdiskuterad i höst. Och diskussionerna lär fortsätta efter Malmös 3–2-seger borta mot Brynäs där två hyfsat lika målgårdssituationer gav helt olika resultat efter granskning.

Brynäs inledde dock matchen på bästa sätt i ett rasande tempo som fick Malmö att dra på sig fyra snabba utvisningar, den första redan efter sexton sekunder av matchen.

Och när Gävlelaget fick spela med två man mer efter 1.38 behövde Emil Molin bara tio sekunder för att ge sitt lag ledningen med en studsande puck som ramlade ner framför fötterna på Brynäsforwarden.

Någon minut efter det kom nästa fem mot tre-överläge för Brynäs och än en gång gick pucken i mål, men det målet dömdes bort efter en lång videogranskning med motiveringen att Linus Ölund rörde Oscar Alsenfelts plockhandske i samband med att han vände sig om för att trycka in pucken.

Brynäs fortsatte mata på, hade en puck i ribban och en i stolpen men fick ingen utdelning på sitt fina spel i första perioden där Malmö i stället kvitterade kort före första pausen.

Grans första SHL-mål

Målskytt: sjuttonårige backtalangen Helge Grans som lobbade in en puck från tekningscirkeln och därmed gjorde sitt första SHL-mål i karriären.

Malmö ökade i början av andra perioden på till 2–1. Även här skedde en videogranskning men till skillnad från Brynäs dito i första perioden blev det nu mål för gästerna.

Detta efter att Malmöforwarden Carl Persson tagit emot en puck i slottet, drivit lite till höger och sedan forcerat in sitt andra SHL-mål för säsongen och, i samband med skottet, hade en skridsko inne i målgården som dessutom rörde vid Brynäsmålvakten Joakim Ericssons plockhandske.

Upprörda känslor i Brynäsbåset och på hemmaläktaren och ett inte helt givet domslut konstaterade även Malmös målskytt i C Mores pausintervju:

-Man vet ju inte, det kan ju bli så (bortdömt) för minsta lilla i målgården så jag hade väl tur att det godkändes, sade Carl Persson.

Malmös tredje mål var det däremot ingen diskussion om då Fredrik Händemark stod fri och en bra bit utifrån målgården då han lyfte upp 3–1-målet i nättaket.

Det var inga oklarheter när Anton Rödin reducerade på en retur ur snäv vinkel i slutminuterna av tredje heller.

Slagsmål utbröt

Det blev det däremot sekunderna efter då Brynäsforwarden Nicklas Danielsson stötte ihop med Oscar Alsenfelt som föll rakt baklänges.

Vilt slagsmål utbröt mellan samtliga spelare på isen.

En rad utvisningar för slagsmål delades ut liksom ett matchstraff vardera för Brynäs Anton Rödin och Malmös Johan Olofsson.

Det delades även ut en tvåa till Danielsson för målvaktsinterference och en tvåa för diving till Malmömålvakten Alsenfelt.

Brynäs fick avsluta matchen i power play men kom inte närmare. Malmö avslutar året och 2010-talet med en seger och ett kliv upp till åttonde platsen i tabellen.