Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan får du höra islamforskaren Oliver Sharbrodts tankar om Sameh Egypstons kontroversiella avhandling. Foto: SVT

Islamforskaren om omstridda avhandlingen: ”Låt processen ha sin gång”

Uppdaterad
Publicerad

Lunds universitet höjde säkerhetsläget inför Sameh Egypstons disputation. Avhandlingen är den mest kontroversiella på länge i den akademiska världen eftersom Egyptson har namngett personer som han menar är företrädare i Sverige för organisationen Muslimska brödraskapet.

Avhandlingen, 700 sidor lång redogörelse för hur Muslimska brödraskapet har infiltrerat flera svenska organisationer, däribland Islamiska förbundet i Sverige, har orsakat stort rabalder.

Islamiska förbundet driver bland annat moskén på söder i Stockholm och har mottagit statsbidrag på stora summor, skriver Dagens Nyheter som uppmärksammade avhandlingen först.

Sameh Egyptson anklagar Islamiska förbundet för att vara Muslimska brödraskapets förlängda arm.

– Deras mål är att skapa en islamsk ordning i världen som bygger på sharia, säger han.

Ifrågasätter metoden

Oliver Sharbrodt, professor i islamiska studier på Lunds universitet, menar att Muslimska brödraskapet inte längre är en så kontroversiell organisation som Egyptson och svenska myndigheter gör gällande.

– Det är en muslimsk organisation som har problematiska rötter men som med allting annat så har de utvecklats. Jag tror inte att målet i dag är att skapa något kalifat i Europa uppbyggt på sharialagar. Däremot är det en mycket konservativ ideologi de vilar på och de vill att muslimer i Europa ska ha rätt att vara ideologiskt rättrogna, alltså att inte anpassa sig till västerländsk sekularism.

Enligt honom så ligger den stora bristen i att Egyptson inte pratat med dem han skriver om. Istället jämför han olika ideologiska uttalanden från namngivna personer med Muslimska brödraskapets ideologi.

Uppskruvat tonläge

Han håller inte med om slutsatserna i Sameh Egyptsons avhandling, men säger samtidigt att man måste låta forskningen ha sin gång och att tonläget är uppskruvat.

– Låt den akademiska processen ha sin gång. Vad som är viktigt att komma ihåg är att om avhandlingen blir godkänd så betyder det inte att Lunds universitet som institution står bakom slutsatserna, säger Sharbrodt.

Efter totalt fyra timmar disputation, två och en halv timmes väntan på betygsnämndens utlåtande godkändes Sameh Egyptsons avhandling med siffrorna två för och en emot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.