Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen på bilden spottar på de israeliska reportrarna vid en demonstration i Malmö. Foto: Keshet 12 News

Israeliskt tv-inslag från Malmö visar hat mot Israel och judar

Uppdaterad
Publicerad

I ett nyligen publicerat inslag av den israeliska kanalen Keshet 12 News syns flera Malmöbor som uttrycker hat mot Israel.

– I reportaget svartmålas Malmö som en krigszon. Något vi sett tidigare i historien, säger Andreas Önnerfors, medieforskare.

I det 20 minuter långa reportaget intervjuas Malmöbor på bland annat Möllevångstorget, Rosengård och Lilla torg. De två reportrarna beskriver också det starka stödet för Palestina i Malmö. Flera personer i inslaget uttrycker sig hatiskt mot Israel och judar.

– Vi vill slakta Israel, säger en man på Möllevångstorget till de israeliska reportrarna.

Eurovision song contest 2024

Vid en demonstration spottar en annan man mot tv-teamet.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Som journalist ska man kunna utföra sitt uppdrag utan denna sortens påhopp, Andreas Önnerfors.

Tycker du att det blir en rättvis bild av Malmö i reportaget?

– Det ger en korrekt ögonblicksbild. Vi ser absolut antisemitism i inslaget. Men om det är en korrekt beskrivning för hela staden och allt arbete som görs här för att få till en vettig samtalston, det kan man fråga sig, säger Andreas Önnerfors.

Berättelsen om Malmö

Andreas Önnerfors menar också att reportaget är en del av en större berättelse.

– Berättelsen om Malmö och Malmöbilden talar om för omvärlden att detta är kriminalitetens huvudstad. Man kan se en koppling till LVU-kampanjen till exempel, där ett lokalt problem blir globalt.

Han menar också att andra medier och plattformar kan dra fördel av reportaget.

– Andra hakar på och använder inslaget för att föra fram sin agenda och förstärka den bilden som porträtteras.

Kanalen: Rapporterade sakligt och öppet

SVT Nyheter Skåne har sökt Keshet 12 News för en kommentar utan framgång. Till Expressen säger kanalen att reportrarna kom till Malmö ”öppet och sakligt”.

– De bevakade demonstrationer och stämningen i Malmö. Alla frågor som ställdes till lokalbefolkningen var rättvisa och legitima, vilket framgår av inslagen, säger Alon Hen Shani, talesperson för israeliska kanal 12 till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet