Israels ambassadör Isaac Bachman fördömer slagord Foto: Pi Frisk / TT

Fördömer demonstration i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Fortsatt våld och knivattacker på israeler var budskapet som ropades ut av demonstranter under söndagens manifestation på Möllevångstorget i Malmö, enligt den israeliske ambassadören. Men det förnekas av arrangören.

Riksdagsledamöterna Hillevi Larsson (S) och Daniel Sestrajcic (V) talade under manifestationen.  

I ett klipp som sprids på Facebook hörs slagord som uppmanar till våld mot judar, enligt ambassadören.

Tydliga slagord

Israels ambassadör Isaac Bachman menar att det är ”väldigt oroande” och riktar stark kritik mot manifestationen och skriver på sin Facebooksida:

”Under den pro-palestinska demonstrationen igår fanns tydliga slagord på arabiska som uppmanar till att ”slakta judarna” ”knivhugg soldater” att utföra terrorattack efter terrorattack medan man refererar till knivmördare som ”hjältar” och uppmanar att starta en tredje intifada.”

”Helt oacceptabelt”

– De här slagorden är helt oacceptabla. Jag är helt emot våld, säger riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S).

Kommer detta att hindra dig från att delta i liknande manifestationer i framtiden?

– Det är ett svårt läge eftersom jag inte kan arabiska. Det innebär att jag inte kan delta i någon demonstration där det deltar arabisktalande eller andra språk som jag själv inte talar.

Hon förstår upprördheten från israeliskt håll. 

– Jag tycker inte att det är konstigt att Isaac Bachman reagerar. Det finns olika översättningar av vad som sägs i klippet. Det tolkas ju som antisemitism, men jag uppfattar det som att det handlar om Israel.

Arrangören förnekar

Palestinska kulturföreningen i Malmö stod som arrangör i söndags. Yahia Abuwatfa är aktiv i föreningen och var den som ansökte om tillstånd för manifestationen.

– Vi har inte uppmanat till mord på israeler eller knivdåd, som ambassadören påstår, säger Yahia Abuwatfa.

Han berättar att mot slutet av demonstrationen kom en grupp unga män och började ropa egna slagord som arrangörerna varken ledde eller stod bakom.

– Vi försökte prata med dem, det ledde till en viss konfrontation och fem minuter senare så var bråket över och allt skingrades, fortsätter han.

Fel fokus

Yahia Abuwatfa är besviken över att så mycket fokus har hamnat på några enskilda slagord, och att demonstrationens budskap hamnat i skymundan. 

– Det som vi försökt väcka opinion kring är de mord av barn och unga i Palestina som äger rum, det är det ni borde vara upprörda över, inte vad som skriks av några oorganiserade i en demonstration på Möllevången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.