Foto: SVT

Ja till gårdsförsäljning – Skåne ansöker om att bli försöksregion

Uppdaterad
Publicerad

Att sälja egenproducerat vin och öl kan nu bli möjligt. Under onsdagen röstade riksdagen ja till att regering ska utreda förändringar i lagstiftningen.

Det betyder att riksdagen nu vill se en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning i ”begränsad omfattning”. Men i texten finns också förbehållet att Systembolagets monopol måste kunna bevaras.

Ett av de partier som motionerat om förändringar är Centerpartiet, där Christina Yngwe från Skåne är miljöpolitisk talesperson. I ett pressmeddelande skriver partiet att de efter riksdagsbeslutet nu lämnat in en ansökan om att göra Skåne till försöksregion.

-Vi är väldigt glada för beslutet, men det är samtidigt tydligt att Sverige behöver en ny regering och ett nytt ledarskap om det ska hända något i den här frågan, säger Christina Yngwe.

Skåne har flest vinodlare i hela Sverige, och förespråkarna för gårdsförsäljning har i flera år lyft upp besöksnäringen som ett skäl att ändra i lagstiftningen.

Men Socialdemokraterna, Västerparitet och Miljöpartiet röstade emot förslaget. Detta eftersom man anser det vara ett hot mot alkoholmonopolet.

-Vår uppfattning är i grunden oförändrad, även om monopolet finns kvar går det inte garantera att gårdsförsäljning inte får negativa sociala konsekvenser, säger Henrik Fritzon (S), ordförande för regionstyrelsen i Skåne.

Förslaget om att göra Skåne till försöksregion har redan tidigare vunnit majoritet i region Skåne. Men först nu öppnas alltså möjligheten för att ansökan kan komma att behandlas på högre ort.

-På så sätt är det bra att det nu görs en utredning huruvida monopolet äventyras, säger Henrik Fritzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.