Armina berättar att hon dagligen blir utsatt när hon tigger på gatan. Foto: Sanne Kleiner

Armina tigger i Malmö: ”Jag blir förolämpad och spottad på”

Publicerad

Många romska EU-migranter utsätts för hatbrott och enligt Skånes Stadsmission är det få som anmäler. Nu inleds ett arbete för att förändra situationen.

Armina, fembarnsmamma från Rumänien, kom till Sverige för ett år sedan. Hon försörjer sig genom att tigga i Malmö och berättar hur hon dagligen blir utsatt på gatan.

– Jag blir förolämpad, spottad på och folk går förbi och säger att jag ska åka tillbaka till mitt hemland. Det kommer även fram män som säger att jag får 200-500 kronor för att ha sex med dem. Det har hänt flera gånger, inte bara en. Ibland händer det varje dag, säger hon.

Hårt drabbad grupp

Sedan Skåne Stadsmission startade Crossroads, ett råd- och stödcenter för utsatta EU-medborgare i Malmö, 2015 har det blivit tydligt hur drabbad gruppen romska EU-medborgare är och hur få som anmäler brotten som de utsätts för.

– Det här är brott som begås regelbundet av både privatpersoner och personer i tjänst, som vakter och kontrollanter. De flesta som utsätts är kvinnor, säger Adriana Holmberg Milea, projektkoordinator på Skånes Stadsmission.

Adriana Holmberg Milea på Skånes Stadsmission och Armina. Foto: Sanne Kleiner

Vill få fler att anmäla

För att få fler att anmäla inleder de nu, tillsammans med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, ett samarbete som ska synliggöra och bekämpa hatbrott riktade mot romska EU-medborgare i Malmö.

–  Vi möter dagligen folk som berättar historier om hur de blivit utsatta. Det är anmärkningsvärt få av dessa hatbrott som anmäls och det vill vi nu ändra på, säger Adriana Holmberg Milea.

Armina heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.