Khaled Hemissi försökte rädda den skjutne mannen på Hermodsdal i Malmö. Foto: Julia Maric/SVT

”Jag gjorde allt jag kunde för att rädda honom”

Uppdaterad
Publicerad

Khaled Hemissi stod i lägenheten på fjärde våningen när han hörde fem skott utanför. Nedanför på gatan låg en ung man skadad och ett par personer sprang från platsen.

Strax före klockan åtta på fredagskvällen sköts en man på Docentgatan i stadsdelen Hermodsdal i Malmö. Khaled Hemissi och hans familj befann sig i lägenheten på fjärdevåning i hyresfastigheten intill när de hörde de fem skotten avlossas ute på gatan.

– Min dotter började gråta och jag rusade fram till köksfönstret för att se vad som hänt, säger han.

Skadad i huvudet

Khaled Hemissi sprang ut och såg att mannen på gatan var skottskadad i huvudet bland annat. Han ringde 112, som bad honom kontrollera om den skadade var vid liv.

– Han andades och de bad mig försöka göra HLR, (Hjärt- och lungräddning). Och jag kan ju det eftersom jag har gått utbildning, säger Khaled Hemissi.

– Jag gjorde säkert tolv HLR och blåste honom till och med i munnen men han andades och levde när polisen kom och tog över.

Han berättar att han inte fick komma upp i sin lägenhet efteråt ens för att tvätta sig. Polisen gav honom vatten på gatan istället.

– Jag har inte kunnat sova på hela natten, vid ett-tiden såg jag på tv att han hade dött. Han blödde från huvudet och kroppen, men var vid liv när jag hade hjälpt honom, säger Khaled Hemissi tilL SVT Nyheter Skåne.

Två anhållna

Sen såg han polisen gripa två personer och ta med dem ut från ett trapphus i närheten.

De två personerna är nu anhållna och ska under lördagen förhöras ytterligare av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.