Foto: Lisa Ovesen/SVT

”Jag kallades alla möjliga ord för att tryckas ner”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer boken om att växa upp med Downs syndrom. Amanda Malmberg skriver om mobbning i skolan och brist på förståelse.
– Men vi finns vi också. Och vi har rätt till bra vård, kärlek och respekt, säger hon.

Hon började att skriva dikter och en blogg som sedan sakta växte till en bok. Skrivandet har dock hela tiden varit kantat av svårigheter.

 – Språket är inte min bästa kompis, konstaterar Amanda Malmberg som bor i Höllviken. Bokstäverna flyter ihop, och jag har svårt att hålla den röda tråden.

Mobbades på nätet

Att inte ”se” vissa bokstäver är en följd av hennes funktionsnedsättning. Hon är född med en kromoson för mycket, Downs syndrom, vilket också ger en ökad risk för hjärtfel, hörselpåverkan, epilepsi och infektionskänslighet. I skolan var det svårt att vara annorlunda, berättar hon.

– Jag kallades mongo, slampa, hora, fitta, alla möjliga ord som är till för att trycka ner. Och mobbades också mycket på nätet.

I dag är hon 23 år och jobbar på ett café inne i Malmö. Självförtroendet har sakta växt. Musiken spelar en viktig roll.

– Det finns inget bättre än att sätta sig vid pianot. Musik är som medicin för mig.

”Man ska aldrig känna sig ensam”

Med boken ”Mitt fartfyllda liv” hoppas hon öka förståelsen för barn och unga med Downs syndrom. Det finns för lite kunskap i samhället om hur det är att leva med Downs syndrom, påpekar hon. Bokens budskap är tydligt.

– Vi finns vi också för utbildning och jobb. Man ska aldrig behöva känna sig ensam eller bli lämnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.