Elin: ”Det hade varit slutet för mig”

Publicerad

Elin är beroende av narkotikaklassade mediciner som läkaren Sten Levander skriver ut. Men Socialstyrelsen kan komma att stänga hans verksamhet i höst.

Den kände rättspsykiatrikern Sten Levander uppger att han har cirka 15-20 patienter som han ”håller under armarna” genom att skriva ut narkotikaklassade läkemedel.

För Elins del handlar det om opiater, ångestdämpande bensodiazepiner och adhd-medicin på recept.

– Jag skriver ut vad hon beställer så gott det går, säger Sten Levander.

Flera vårdgivare har reagerat på hans förskrivning och menar att patienterna utsätts för risker. Därför är hans läkarlegitimation under prövning sedan ett år tillbaka i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Sten Levander tycker att han är ”mer kompetent än de allra flesta”, med flera professurer och snart 50 år i yrket. Foto: Gunilla Fritze

”Enda läkaren jag litar på”

Vad skulle det betyda för dig om han inte får tillstånd längre att skriva ut medicin?

Det hade varit slutet för mig, säger Elin.

Elin berättar att Sten Levander besökte henne i hemmet morgon och kväll för att titta till henne vid ett tillfälle när hon hade en kris.

– Han är den enda läkaren som jag litar på, säger Elin.

Många av patienterna har missbruk

Sten Levander tycker att han gör samhället en tjänst genom att behandla en svår grupp patienter, där många har en bakgrund i tung kriminalitet och missbruk.

Vad händer om du inte kan skriva ut längre?

– Då går det åt helvete för dem, säger Sten Levander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer