Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är besviken över att Malmö inte fick det statliga förintelsemuseet. Foto: arkiv / Hans Larsson

Katrin Stjernfeldt Jammeh: ”Besviken över att Malmö inte får förintelsemuseum”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad hoppades länge på att det statliga förintelsemuseet skulle hamna i Malmö. Nu står det klart att det planeras ligga i Stockholm och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, är besviken.

– Jag tycker man missar en historisk chans att ta tillvara på de historiska platserna här i Malmö och Skåne som har kopplingar till förintelsen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Hon syftar då bland annat på de vita bussarna som kom hit och Malmö museum som blev en tillfällig flyktingförläggning.

Samtidigt menar hon att Stockholm redan har god tillgång till motsvarande kulturinstitutioner i statlig regi.

– Man missar att tillgängliggöra det för skolor och allmänheten i södra Sverige, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Hon är en av gästerna på Malmö konsthall som på onsdagen uppmärksammar Förintelsens minnesdag.

Förintelsens minnesdag:

Den 27 januari, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945, samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att minnas Förintelsens offer. Förintelsens minnesdag är också en dag som synliggör engagemang hos alla som värnar om mänskliga rättigheter och bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism.

Källa: Malmö stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.