”Ojojoj” var reaktionen från Jan Troell när han såg utställningen i Trelleborg som ska sammanfatta hans verk och liv. Foto: Firas Razak/SVT.

Nya utställningen är Jan Troells memoarer

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av våra mest hyllade filmskapare. I helgen öppnar Trelleborgs museum en utställning med bland annat manus, fotografier, kameror och skulpturer från Jan Troells karriär, som sträcker sig över mer än ett halvt sekel.
– Jag är ingen skrivande person så det här blir min memoar, säger filmskaparen Jan Troell om utställningen.

Han har sparat mycket från sina filminspelningar och många saker har nu hämtats från klipprummet i hemmet i Smygehamn. Utställningen om Jan Troells insatser för filmkonsten innehåller manus, fotografier, teckningar, kameror och skulpturer.

– Målet är att visa Trelleborg, Sverige och världen en av de bästa konstnärerna, säger Annika Börjesson, som ansvarar för den nya utställningen.

Efter att ha färdigställt den 140 kvadratmeter stora utställningen om hans liv var hon nervös för vad Troell skulle tycka. Det visade sig ha varit i onödan för han hade inget ont att säga om den.

– Här vill jag bosätta mig, så de får inreda ett rum här som jag kan sova i på natten och smyga upp och kolla på allt, säger den 89-åriga regissören och konstnären.

Ska göra ny långfilm tillsammans med dottern

Trots sin långa karriär på nästan 70 år har han mer kvar att lämna efter sig.

– Det kan bli en långfilm till, tillsammans med min dotter Yohanna, säger Troell.

Den kommande filmen bygger på en roman som handlar om ett möte mellan H.C Andersen och Charles Dickens.

– Vi hoppas kunna börja filma den om ett år. Om inte jag håller ihop så hoppas jag att Yohanna kommer slutföra den, säger Jan Troell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.