Leveransen av räls och slipers kommer på lördagsnätter under fyra helger. Trafikverket flaggar för att det kan låta lite, när rälsen lastas av. Foto: Trafikverket

Järnvägsbygge går in i ny fas – tillfälliga spår byggs

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av fyra järnvägsspår mellan Arlöv och Lund har gått in i en ny fas. Natten till söndagen levereras räls och slipers till de provisoriska spår, som behövs under byggtiden. 

Redan förra helgen kom en första leverans. 

– Vi började lägga spår i måndags och fortsätter arbetet på måndag igen, skriver Ann-Katrin Johansson, NCC:s kommunikatör, i ett sms. 

De provisoriska spåren, vid sidan om befintlig järnväg, behövs när de permanenta, nya fyra spåren ska grävas ner förbi samhällena Åkarp och Hjärup. 

Till nästa sommar

Bygget av de tillfälliga spåren kommer att pågå fram till nästa sommar, enligt Trafikverket. 

Under hösten läggs spåren, och när det är klart återstår bland annat svetsning av räls, arbeten med signal- och telesystemet, kontaktledningar och teknikbyggnader. 

Leveranserna kommer att ske i fyra helgnätter framöver, och Trafikverket flaggar för att det kan låta lite när man lastar av rälsen. 

Inställda avgångar

Från lördag kväll klockan 23 till söndag morgon klockan 09 körs inga tåg mellan Malmö och Lund. Vissa avgångar är inställda och andra ersätts med buss, meddelar Trafikverket på sin hemsida. 

Hela projektet med fyrspår beräknas vara klart år 2024.

Arbetat med att bygga bort flaskhalsen mellan Arlöv och Lund pågår till 2024, då de fyra nya spåren beräknas vara i drift. Foto: Gunilla Fritze

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.